Flow · Frygt · Kreativ skrivning · Kreativitet · Video-guru

Siri Hustvedt: Glem alt om skriveregler

“There are no rules in art! There is no such thing as a novel!”

Det er altid skønt at blive bekræftet i det, man selv prædiker, men når man opdager, at et af ens største nulevende forfatter-idoler har samme holdning, giver det ekstra blod på tanden.

Jeg er i hvert fald helt oppe at ringe og inspireret, som jeg ikke har været det længe – efter at have lyttet mig igennem hele to timers workshop med Siri Hustvedt.

Hustvedt berører blandt andet den grundangst, der er underliggende i al kunstnerisk skaben, og som kan være årsag til, at man klynger sig til gode råd og vejledning, hvad angår det håndværksmæssige aspekt af at skrive skønlitteratur.

Et af hendes hovedbudskaber er, at det gælder om at skrive sig ind til noget, der klinger sandt.

Og hvordan gør du så lige det?

Du lægger såmænd bare alt hvad du nogensinde har lært på hylden og skriver derudaf. (Igen er automatskrift også kaldet nonstop-skrivning metoden).

Det handler om at slippe kontrollen og lade underbevidstheden råde.

Det handler om at sprænge sig vej ind igennem alle underliggende ambitioner om, at det skal være på en bestemt måde, at en roman ser ud på en bestemt måde, at der ikke må være dialog, at der gerne må være dialog, at man skal vise det og ikke sige det (show it don’t tell it), at der ikke må være mere end så og så mange adjektiver, at en sætning maks. må være så og så lang, at spændingskurven skal se sådan og sådan ud osv. osv. osv. osv. Du kender sikkert mange flere regler, som du har lært på skrivekurser rundtomkring eller har læst dig til i diverse skrivebøger.

Siri Hustvedts pointe, hvad angår vejen til en frugtbar skriveproces, er, at det altid handler om at lade intuitionen – dit hjerte – bestemme vejen. Det er nemlig i følge Hustvedt her, teksten begynder at klinge sandt.

Når du skriver fra et dybt sted i dig selv, begynder din tekst tilsvarende at tale til dybe steder i sin læsers bevidsthed.

Den første del af workshoppen er en oplæsning af et essay af Siri Hustvedt.

Hvis du ikke lige har 2 timer, men gerne LIGE NU vil have Siri Hustvedts inputs til, hvad der virkelig rykker i den kreative proces, kan du starte videoen ved 1.30.

Rigtig god fornøjelse!

En kommentar til “Siri Hustvedt: Glem alt om skriveregler

  1. Jeg vil bruge Siri Husvedts råd i morgen i vores skrivegruppe. Har lige opdaget denne blog.

Hvad tænker du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s