Forfatterliv · Kreativ skrivning · Video-guru

Jeg lugter hjerteblod

En dag besluttede jeg at efterstræbe et liv som forfatter og begyndte at skrive målrettet: Den dag traf jeg beslutningen at tage mine drømme alvorligt.

I begyndelsen var det i perioder nødvendigt at træffe beslutningen dagligt. Igen og igen. Nu har jeg efterhånden accepteret, at den er en integreret del af mig.

At leve forfatterdrømmen er min beslutning. Og den er truffet på trods af mangt og meget.

Mit valg har – og har haft – mange konsekvenser, som jeg har fundet – og stadig indimellem finder – vanskelige at acceptere. Blandt dem er en ringe indkomst, dårlige arbejdsvilkår, lave lønninger og perioder med ledighed.

Perioderne med ledighed har udgjort en massiv udfordring for min selvtillid. Men de har også tvunget mig til at betragte mit selvværd under en ekstra kraftig lup af den slags, der piller egoet fuldstændigt fra hinanden. – og TAK for det. Måske dette er den største gave af alle dem, der ligger begravet i at undersøge sit selvværd. Samtidig lever jeg selvfølgelig med usikkerheden på, om min bog nogensinde vil blive udgivet, og om nogen vil finde den værd at læse.

Hvor har jeg dog ofte forbandet min drømmernatur. Fordi drømmernaturen vanskeliggør en tilværelse på samme vilkår som hovedparten af menneskerne her i landet. (Efterspørgslen efter drømmere er af en eller anden årsag stærkt begrænset.) Sagen er, at jeg ikke kan gøre for den. Sådan er jeg.

Det eneste virke, der giver mig dén dér runde, kanel-duftende fornemmelse af fylde, af mening, er den kreative udfoldelse. Det kunstneriske virke, om man vil.

Bare tanken om at sidde bag et skrivebord hele dagen giver mig kvalme. Helt oprigtigt føler jeg mig frarøvet det vigtigste, jeg som individ har til rådighed: Tid. Tid til at tænke. Tid til at drømme. Tid til at forsøge at forstå, at jeg er til. Og tid til at udtrykke disse følelser og fornemmelser.

Fra begyndelsen har intet skrivebord, ingen administrativ petitesserytter formået at holde mine vilde heste fast. Jeg går simpelthen bersærk.

I tilbageblik ligner mit arbejdsliv et kludetæppe syet sammen af alt fra blodplettede gulvklude og blemåtter til silkelommetørklæder, tavleklude og scenebagtæpper. Et CV bestående af alt fra plejejobs til stillinger som tekstforfatter, fundraiser, underviser og koordinator i kunst- og kulturbranchen. Et pænt broget stykke håndarbejde.

Denne video får mig til at føle mig heldig. Mine motivationer har nemlig udelukket mig fra en karriere i det private erhvervsliv eller i en eller anden offentlig administrativ enhed. Mit ansigt skjuler intet – i mange henseender ærgerligt, men man kan lære at leve med det. I dette tilfælde har den egenskab været en fantastisk gave.

Jeg har aldrig haft råd til en bil. Jeg har aldrig haft råd til at købe dyrt tøj, møbler, ferier. Jeg har altid skullet vende hver en krone. Jeg kan ikke bryste mig af en fin titel. Jeg har ingen indflydelse på noget som helst, herfra hvor jeg sidder.

Og det er okay.

Videoen her minder mig om, hvor heldig jeg er, at jeg aldrig er blevet suget ind i et job, der på overfladen syntes perfekt, men som dybt i mit hjerte føltes forkert. Den slags ubalancer kan nemlig tage et helt liv at indse eller at turde gøre noget ved.

HIMLEN FORBYDE DEN SLAGS SPILD!

Mit besvær ved at overbevise arbejdsgivere i diverse institutioner om mine evner (og måske min motivation) har delvist truffet valget for mig tidligere, end tilfældet er for så mange andre, for hvem det at følge hjertet er ensbetydende med tab af en god indtægt og de behagelige goder, der følger med. Jeg har ikke lidt tab, men accepteret status quo, i hvert fald hvad angår indtægtsniveau.

Et CV er bare en overflade. – Jovist, mit CV fortæller en masse om mig. Dog kan man ikke se på det, hvad der virkelig betyder noget. Sådan er tiden før den første udgivelse. Og måske endda den anden.

Pointen er, at det er okay. Jeg ved, hvad jeg skal vide om mig selv og mine dispositioner. Jeg ved, at mit valg er det eneste rigtige for mig.

Har du det også sådan?

Jeg brænder efter at vide, hvordan du har det, og hvad du oplever, både hvis du endnu ikke har udgivet noget, og hvis du allerede har en eller flere udgivelser bag dig.

Skriv i kommentarfeltet, hvis du vil dele dine oplevelser. Du får svar med det samme og måske en masse inspiration fra andre.

Hvad tænker du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s