Kreativ skrivning · Kreativitet · skrivekursus

Collager af et sted: Kreativ skrivning

Hvad mon der sker, når man integrerer forskellige andre former for kreativ udfoldelse i sin skrivning?

Ved sidste onsdags skriveaften på Nørrebro i København eksperimenterede vi med collager. Hver deltager fik stukket en limstift og en saks i hånden plus 10 minutter til at lave en collage af en pose gammelt tapet.

Opgaven lød: “Lav et landskab, der har en særlig betydning for dig”.

Efterfølgende fik deltagerne sidemandens collage. Skriveopgaven lød: “Gå ind i landskabet og beskriv, hvad du oplever”.

Vi fandt ud af, at man kan bevæge sig overraskende dybt ned i sin intuitition, når man kombinerer de forskellige sanser – her synssansen – med skrivearbejdet.

Men hvorfor er intuitionen gavnlig for dig, der skriver?

Det er den, fordi du herigennem får adgang til din dybeste livserfaring. Den specielle oplevelse af og med verden, som kun du har, og som giver dine  tekster en helt særlig dybde, glød og styrke.

Din særlige livserfaring kan være svær at få adgang til, fordi den føles dyrebar og måske sart. Eller fordi den får dig til at føle dig sårbar.

At arbejde med visuelle udtryk, lyd, duftindtryk osv. kan give dig en slags bagvej ind til denne livserfaring, de fornemmelser og den viden, du ellers forsøger at gemme. Det, du undviger. Det, du skriver dig udenom.

Her er et par af resultaterne fra arbejdet med collager. Hver tekst står under det billede, den blev skrevet til. Teksterne er uredigerede, uden tegnsætning og med de linjeskift, der blev sat i notesbogen.

DIGITAL CAMERA

Tekst til Brun og rød collage af et sted

September 2013

“En tagryg hvorfra et syn ud så – en gold sandjord omgivet af træer. Graner til den ene side og birke til den anden. Grå skyer over naboens tag længere væk bag den sandede jord. En forandring havde fundet sted – et barndomshjem var smadret. Nu skulle de flytte bort og den nye ejer havde allerede planeret jordstykket foran. De så stedet for sidste gang – mor og far havde sagt de skulle flytte langt væk. Hendes sygesikringsbevis sagde 17 år, men indeni var hun kun 11. Far var fast besluttet, men hvorfor? Kunne de ikke elske hinanden, han og mor? Langsomt forstod hun at hans sind virkelig var skævt. Hun havde hørt hendes mor forklare om det, men nu var hendes forståelse af hans lidelse knivskarp som intet andet. Faktummet af at barndomshjemmet skulle forlades var tåget, tåget som suppe og gråt som vinterens skyer. Hvor var hun uberedt. Uberedt og sårbar – sårbar som silke og sløret blev opmærksomheden – ukoncentreret i lyskrydset…”

(Forfatteren er anonym) 

DIGITAL CAMERA

Tekst til Sort og blå collage af et sted

September 2013

“Sorte profiler arme fingre. Træerne taler ud men stemmerne bæres i forskellige retninger drukner i blæsten der bliver ved at skifte.

Der står spredte klynger af buske, som for længst er visnet. Deres orange blade er falmet til brun. Og mange af bladene har ligget på den våde jord i flere måneder nu. De er halvt komposterede klistrede og næsten sorte. Vi er i februar.

I midten er en mose. Dyb og forurenet. Sortere og uigennemtrængelig. Der er ingen fugle.

Blæsten kaster halmen af tagene bag træerne. Omkring mosen er der ingen huse. Pludselig bryder solen igennem og vinden stilner af. Men der er stadig ingen fugle. Vinden gør at vi ikke kan tale. Det er vinden der gør at vi kan tale hvis vi har brug for ikke at blive lyttet til. Det er vinden der skjuler vores ord. Det er stormen der får verden til at se anderledes ud. Efter timer i en sportshal i en kirke efter begravelsen efter stormen når alle træerne er væltet omkuld og fletter deres grene ind i hinanden og henover fortove og ind i husene der efterlades åbne med deres tage i en andens have. I et andet… I haven til et andet hus. Et fremmed tag i haven.

Havelågen i mosen.

Bladene ligger der stadig.

Vi kigger på hinanden forbløffede over at det vi efterlod er blevet til noget helt nyt i den korte tid vi var væk. I kirke. Til begravelse. Til en sportskamp. Til en operation. Til kaffe hos en, som sad og havde ondt i sit hjerte. En der ventede på at hendes telefon skulle ringe.

Bare der dog var et dyr. Bare et lille dyr i mosen.”

(Forfatteren er anonym)

4 kommentarer til “Collager af et sted: Kreativ skrivning

 1. Virkelig interessant. Først fordybe sig i sit eget landskab, og siden dykke ned i sidemandens, og arbejde kreativt på det.

  Var der nogen efterfølgende dialog omkring det kreative arbejde med sidemandens collage, og om det fx.
  *var svært at slippe indtryk fra egen collage, før fordybelse i sidemandens?
  *de oprindelige tankeprocesser bag skabelsen af collagen?

  1. Ja, jeg synes også, det var en rigtig spændende opgave.

   Jeg valgte, at deltagerne skulle skrive til deres sidemands collage for at skabe en armslængde til de meget personlige ting, der kom frem i billederne. Efterfølgende præsenterede hver deltager sin egen collage for de andre efterfulgt af oplæsning af den tekst, der blev skrevet på baggrund af det pågældende billede. Det bestyrkede mig i, at arbejdet med de visuelle udtryk er en rigtig god kanal i skrivearbejdet ind til de historier, som kan være svære at sætte ord på, hvis man går til dem direkte. For det var heftige sager, der kom ud.

   Og noget andet, som var virkelig spændende, synes jeg, er, at der var en klar rød tråd imellem collagernes bagvedliggende historie og den historie, der voksede ud af dem.

   Hvilken farve har et trompetskrald. De fleste vil vælge den samme farve.
   Det samme gælder altså i en eller anden udstrækning hele billedkompositioner.

   Glæder mig allerede til næste skriveaften, som er i morgen 🙂
   Tak for din kommentar!
   Stine

 2. Selv tak for dit svar. Det er virkelig spændende at læse om processen. Det giver indsigt i nogle afkroge, som jeg ikke selv ville have kigget i. Tak for det.

Hvad tænker du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s