Flow · Kreativ skrivning · Kreativitet

Er du også skolet til at knibe ballerne sammen?

Så har du her 29 tips til at fremelske (ægte, kreativ) effektivitet.

Jeg har besluttet, at du skal have muligheden for at se denne lille video, som jeg lige er stødt på, men jeg må indrømme, at jeg har været lidt i tvivl. Min indre abemand sagde nemlig til mig, at det var for fjollet:

gorilla“At synge i badet? Har du fået knopper? Effektive, MÅLRETTEDE mennesker vil finde den slags pjattet! Alle dine SERIØSE læsere vil finde det DYBT useriøst. Men gør det bare… Det er værst for dig selv.”  

Jeg kan sagtens se abemandens pointe. Jeg er nemlig skolet til at tro, at man nok fjoller formålsløst rundt, hvis man ikke ligner en, der har hård mave.

Det ligger i vores kultur at sætte lighedstegn mellem effektivitet og anspændthed, hvis man skal tro Lise Damkjær, indehaver af konsulentfirmaet Learning4Life, men det nytter ingenting. Snarere tværtimod:

“I vores kultur har vi en fornemmelse af, at hvis vi presser os selv mere, så når vi også mere. Men på mange arbejdspladser ender det med, at folk farer rundt som en flue i en flaske med risiko for at blive stressede. Hvor folk føler, de har meget travlt og reelt set også har det, men aldrig er i flow, fordi de hele tiden kun er delvis til stede i det, de laver” (Selvforglemmelse er vejen til effektiv kreativitet: Ingeniøren, 14. januar 2011).

JOW, jeg ved det: Al min snak om, at du bør “være god mod dig selv”, “have det sjovt” og “glemme alt om mål og med”, kan give indtryk af, at jeg er fortaler for at undgå at gøre noget færdigt. Sådan hænger det imidlertid slet ikke sammen.

Man kan udmærket have en AMBITION med det man laver, arbejde på et bestemt VÆRK, have en DEADLINE og faktisk være lynende effektiv SAMTIDIG med, at man har en fest.

Pointen er, at effektivitet ikke alene er en betegnelse for, at noget sker hurtigt med færrest mulige midler. Effektivitet betegner samtidig en attitude til arbejdet, som er direkte skadelig for den kreative proces: Den tilknappede, rynke-brynede, let snerrende facon.

ØV! Man kender typen – personen, der IKKE  har tid til at lytte, hverken til sine egne eller nogen andens tanker. Eller som kommer til at lytte halvt til det hele. Jeg ved ikke med dig, men jeg bryder mig heller ikke om selv at være i det humør. Det ender altid galt. (Lidt ligesom dengang, vi skulle have nyt køkken.)

I den form for afslappede koncentration, som man kalder flow, er man smidig, bøjelig, mere omstillingsparat. Man håndterer bedre uforudsete forhindringer eller problemer. Se DET er effektivt!

Så – her er 29 idéer til, hvordan du kommer i sving på den ypperste, flowagtige, virkelig sjove OG effektive måde.

Der er en hel del af disse tommelfingerregler, som jeg bruger til dagligt og som er en selvfølge i mine kurser. Alligevel er der nogle, der skiller sig ud, måske handler det om personlighed.

Jeg har personligt en forkærlighed for nummer 21.

Videoen er lavet af To-Fu Design, en japansk virksomhed. Se mere på facebook.com/TOFU.design.

De 29 tips kan hentes i listeform her.

Fandt du dette indlæg interessant? Så kan du nok også lide Kreativitetens anatomi ifølge Hr. John Cleese.

Glem alt om sure æbler.

Hvad tænker du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s