Frygt · Kreativ skrivning · Kreativitet

Værsågod at spise: Kagen er fyldt med fejl, og den er din helt alene!

Lader du din skriveproces hæmme af angsten for at begå fejl? Så kan du måske drage nytte af dette lille tip (plus et bonus-tip) til, hvordan du kan tænke på fejl på en måde, der virker decideret motiverende!

Jeg har netop bestået min køreprøve for et par uger siden i andet forsøg. Er der noget, jeg lærte af de måneder, hvor jeg sad og klemte fingrene hvide om rattet med min kørelærers kommentarer i højre øre, så er det at se på fejlene som en del af selve opgaven. Fejl er en uundgåelig del af enhver arbejdsproces. Processen er en nødvendighed for resultatet. Det lyder banalt, men tricket består i at finde det rette tankesæt, nemlig ét der danner så klart et indre billede, at det mærkes dybt nok til at gøre en positiv forskel i arbejdsprocessen. Det billede har jeg fundet, og jeg har tænkt mig at give det videre til dig lige her.

I løbet af min tid som køreskole-elev gik det op for mig, at jeg mere eller mindre ubevidst lærte mig selv at tænke på mine fejl på en måde, som virkede motiverende i min læreproces bag rattet. Den måde at tænke på kan overføres direkte til skriveprocessen.

Fejl som motivationsfaktor

Jeg forestiller mig, at der er en masse fejl, som er mast sammen til en kage. Den kage er til mig. For at kunne bestå min endelige køreprøve er jeg nødt til at spise hele kagen. For hver bid kan jeg se kagen blive mindre. Jeg føler på en måde, at jeg udretter noget positivt. Hvert fejltrin bliver til et symptom på, at jeg bevæger mig tættere på mit mål – dette, selvfølgelig uden at betragte fejlene som mål i sig selv.

Velvidende, at jeg er på rette vej, kan jeg fortsætte ubekymret med blikket skarpt rettet mod dét, der ligger forude, frem for at hænge mig i tidligere fejltagelser. Prøv det i din skriveproces, og du vil være en langt lykkeligere – og meget mere produktiv – skriver!

At falde forover

Grunden til, at jeg kom i tanker om ovenstående var faktisk et nyhedsbrev, som dumpede ind i min inbox i sidste uge, hvori Daphne Gray-Grant bag www.publicationcoach.com giver sit eget fantastiske billede på, hvordan vi skrivere kan forholde os til det at begå fejl på en konstruktiv måde.

Daphne Gray-Grant har sit billede fra sin karriere som en noget forbeholden skiløber, der er bange for at falde og slå sig, og som nok egentlig helst ville sidde foran kaminen med en god bog. Der går en prås op for hende på skiferien, da hendes gode ven og rejsefælle en dag stiller hende spørgsmålet: ”Faldt du forover i dag?” Spørgsmålet får hende til at indse, at hun som den tøvende, frygtsomme skiløber hun er, har tendens til at læne sig bagover. Som følge deraf falder hun (selvfølgelig) også bagover.

Kort sagt: At falde forover er tegn på, at man bevæger sig mod sit mål.

Hvordan falder du?

Se hele Daphne Gray-Grants inspirerende indlæg her.

Reklamer

Hvad tænker du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s